Maris van der Meulen

Zoek niet naar het waarom

Zo heb je er vast nog niet naar gekeken:

Regelmatig krijg ik de vraag van een klant: “Maris, ik wil graag weten waar dit gevoel/deze gewoonte vandaan komt. Er moet iets in mijn verleden zijn gebeurd waardoor dit is ontstaan. Wil je me daarbij helpen?”

En weet je, ik ben er geen voorstander van om in die analyse te duiken. Natuurlijk duiken we bij de start van een traject in hoe je leven is gelopen. Zodat we knellende patronen kunnen achterhalen.

Maar wat we niet doen en wat ik jou ook wil afraden om in je eentje te doen, is oeverloos praten en denken over waarom iets gebeurd is, waar het vandaan kwam. Wat overigens wel in veel psychologen-praktijken gebeurt…

Wat je namelijk doet als je blijft graven naar ‘het waarom’, je gaat in je hoofd zitten. Je creëert steeds dikkere neurale paden in je hersenen doordat je deze gebeurtenis steeds weer bevestigt. Die dikkere paden creëren opnieuw de emoties die je op dat moment had. En waar je nu dus nog steeds last van hebt.

Dus je wilt er vanaf, maar wat je doet is het tegenovergestelde. Het wordt niet minder, nee, het gevoel waar je vanaf wilt wordt steviger verankerd. Zo blijft het top of mind bij je. En wordt het veel lastiger om te veranderen. Je kunt die paden (verbindingen) niet weghalen, ze smelten alleen weg als je ze niet meer beloopt.

Wat je beter kunt doen is accepteren dat het zo is, bewust kiezen dat je er iets aan wilt doen en werken aan een nieuwe toekomst. Het patroon of de trigger an sich als uitgangspunt nemen en deze transformeren. Los van waar het vandaan komt dus. Zo steek je je energie in het juiste: in het laten wegsmelten in plaats van in het herbevestigen.

——

🔥 Als Leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau om op lichte wijze hun volle potentie te leven of ambities te realiseren en tegelijkertijd voluit te genieten van hun leven. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.