Waarom intenties zetten krachtiger is dan doelen stellen
19 december 2023 
2 min. leestijd

Waarom intenties zetten krachtiger is dan doelen stellen

Hoe vaak ben jij al (privé of zakelijk) bezig geweest met doelen stellen en constateerde je dat er niets van uitgekomen is? Gek werd ik van die SMART-doelen waarvan ik al vantevoren wist dat het niets zou gaan worden.

Wat als ik je vertel dat er iets krachtigers is dan doelen formuleren? Het geheim zit 'm in intenties.

Doelen zijn als stippen aan de horizon. Ze bieden richting, maar soms missen we de reis onderweg. Intenties zijn als het kompas dat je begeleidt op je pad. Ze gaan verder dan de specifieke 'wat' en duiken dieper in het 'waarom' en 'hoe'.

Als je je alleen richt op doelen, loop je het risico vast te komen zitten in de val van 'shiny distractions'. Die doelen worden vaak gestuurd door externe verwachtingen, komen niet uit onze innerlijke verlangens. Intenties daarentegen komen voort uit een diepere, meer authentieke plek.

Stel je voor dat je als doel hebt om elke dag te sporten, maar je voelt je geforceerd en gestrest. Zet daar de intentie naast dat je je lichaam wilt eren en voeden. Meteen verandert de dynamiek: je beweegt niet omdat het 'moet', maar omdat je wilt zorgen voor je lichaam.

Intenties creëren ruimte voor flexibiliteit en groei. Doelen kunnen rigide voelen, met weinig speling voor onverwachte wendingen. Zo voelde het voor mij in ieder geval altijd. Intenties laten ruimte voor aanpassingen, ze bewegen en groeien met jou mee.

Dus, beter dan je puur vasthouden aan het SMART-doelen principe, laten we de magie van intenties omarmen. Neem een moment om diep naar binnen te kijken. Wat is het diepere verlangen achter je doelen? Hoe wil je je voelen tijdens dit proces?

In plaats van puur te focussen op wat je wilt bereiken, stel jezelf de vraag: Wie wil ik worden? Welke waarden wil ik belichamen? Intenties vormen de kern van authentieke groei.

Dus laten we in 2024 niet alleen doelen stellen, maar juist intenties zetten. Laat je leiden door de kracht van waarom je iets doet, niet alleen door wat je wilt bereiken.

Begin met het zetten van krachtige intenties, en ontdek hoeveel fijner het is om daarmee bezig te zijn.

Omdat ik weet dat je dat alleen niet zo makkelijk doet, maakte ik een prachtige uitgebreide Guide waarin ik je in 40 pagina's meeneem in het reflecteren en het zetten van intenties.

Hier schaf je de Guide heel voordelig aan.

-------------

🔥 Als (Zelf)leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau die de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt ‘op de weg naar boven’. Die stagneren op bepaalde gebieden in hun leven. Ik help hen om op een lichtere manier in het leven te staan en succesvol te zijn, vol innerlijke kracht, rust en vervulling. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

Over de schrijver