Jouw weg naar balans
23 oktober 2015 
3 min. leestijd

Jouw weg naar balans

Al zo lang wilde ik een blog schrijven over balans. Over terugkomen in balans of eindelijk je balans vinden. Is het je wel eens opgevallen dat onze hele wereld ontstaat uit balans. Tussen licht en donker, tussen bergtoppen en dalen ertussen. Tussen uitgelaten en verdrietig zijn. Ken je niet die beide zijden, dan is de kans groot dat je leven een smakeloze, grijze soep is waarin je wat jaren rond dobbert. En dat wil je niet, dat weet ik zeker! Je hebt er vast wel eens over gelezen of over nagedacht, die balans, alleen vergeet je het zo snel als je in een minder positieve periode in je leven zit, vind je niet? Dan vergeet je dat ook het onprettige erbij hoort, onvermijdelijk is. Die perioden lijken ook altijd langer te duren, je bent bang dat het voor altijd zo zal blijven. Een balans die ik mateloos interessant vind, is de balans tussen het mannelijke en vrouwelijke in jou en in mij. Welke kant slaat de balans bij jou uit? Ben je meer het type van de mannelijke kwaliteiten (doorpakken, niet zeuren, resultaten behalen, je slimme hoofd gebruiken) of slaat de balans meer uit naar de vrouwelijke kwaliteiten (bij voorbeeld empathisch met anderen omgaan, verbinding zoeken in je contact met anderen, naar je intuïtie en ingevingen luisteren of oog & oor hebben voor wat er om je heen gebeurt). Voor de duidelijkheid, of je een vrouw bent of een man, je hebt beide kanten in je. Los van je geslacht dus. Naar welke kant jouw balans uit slaat is afhankelijk van veel factoren. Ik noem er een aantal: je persoonlijkheid, de cultuur waarin je bent opgegroeid (zowel die van het gezin waarin je geboren werd, als de collectieve cultuur van het land of werelddeel waar je opgroeide), het beroep dat je hebt gekozen en de branche waarin je werkzaam bent. Je kunt erin meegesleept worden en daardoor een kant van jezelf verwaarlozen. Zelf heb ik tot een aantal jaren geleden altijd meer gebruik gemaakt van de mannelijke kwaliteiten in me. Daar stamt bij voorbeeld mijn oude (en niet meer passende) bedrijfsnaam vanaf. “Niet lullen maar poetsen” past bij me, net zoals het bezig zijn met resultaten, zonder erbij stil te staan dat de weg er naar toe ook best leuk mag zijn. Mijn hoofd stond altijd vooraan om me van advies te voorzien, mijn hart en gevoel kregen geen kans. Die mannelijke kwaliteiten hebben me ver gebracht, maar de onbalans heeft me ook verwijderd van mezelf, met een burnout tot gevolg (in 2009). De laatste jaren ben ik bewust bezig gegaan met het ontwikkelen van beide zijden, zodat ze in harmonie kunnen samenwerken in mij. Wat ik daarvan merk is dat ik bijvoorbeeld sneller terug in balans ben als dingen die ik niet leuk vind me overkomen. Dingen waar ik verdrietig van word of die me uit het veld slaan. En dat komt doordat ik de weg heb leren kennen van mijn hoofd naar mijn hart. Niet zweverig, 2 benen op de grond, gebruik maken van wat je in je hebt. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is. Heb je wel eens de uitdrukking gehoord “De langste weg die een mens kan gaan is de weg van het hoofd naar het hart”. Maar het brengt je wel enorm ver als je weet hoe je die balans in je leven kunt creëren. Een mooie manier om meer naar je gevoel en je hart te luisteren is om meer in het nu aanwezig te zijn. Met je gedachten ben je bijna altijd bezig met iets terughalen uit het verleden of bedenken hoe je het (straks, later, morgen) gaat doen. Voelen kun je alleen maar in het nu, daar is geen ander moment voor. Als je aan je voeten denkt, dan schiet je al gauw weg naar het verleden of naar de toekomst. Bijvoorbeeld omdat je je schoenen gisteren al naar de schoenmaker had willen brengen en gaat nadenken over wanneer je dat dan wel gaat doen. Maar als je je voeten gaat voelen, dan ben je in het nu. Hoe staan ze op de grond, hoe voelen ze in je schoenen, zijn ze warm of juist koud? Door te voelen ontdek je hoe het daadwerkelijk met je gaat. Wat zou het gaaf zijn als je dat veel meer gaat doen! Het brengt je evenwicht, je kunt veel gemakkelijker echte en bij jou passende keuzes maken, je grenzen stellen & vasthouden en authentiek communiceren.   Wil jij dat ook? Boek dan een Take the Lead sessie. Aan het einde van ons gesprek weet jij precies wat jou in de weg staat op weg naar balans. En heb je van mij gouden tips ontvangen waarmee je het kunt bereiken. Ik kijk er naar uit!
Over de schrijver
Reactie plaatsen