De kracht van de juiste motivatie
10 januari 2024 
2 min. leestijd

De kracht van de juiste motivatie

Toen ik erover nadacht wat de belangrijkste elementen zijn om je intenties of doelen te realiseren, bedacht ik me dat motivatie zeker in dat rijtje thuishoort. Of het gaat om je zakelijke of persoonlijke ambities, zonder echte motivatie die je vanuit je hart voelt zijn ze lastig waar te maken. Waarom? Omdat motivatie de brandstof is die je dromen aandrijft en je laat bereiken wat je je voorneemt.

Waarom is motivatie zo essentieel? Laten we eens kijken naar dat moment dat je voor een uitdaging staat die je aan het twijfelen brengt. Het is je motivatie die je herinnert aan het 'waarom' achter je doelen. Het is de innerlijke kracht vanuit je hart die je zegt: "Ik kan dit en ik zal dit bereiken."

Neem het voorbeeld dat iedereen wel kent: afvallen. Doe je het voor een ander of omdat iedereen het doet, zonder dat je zelf een goede reden hebt, grote kans dat het je niet lukt. Moet je het doen om dringende gezondheidsredenen of omdat je bijvoorbeeld in je bruidsjurk wilt passen: grote kans op succes.

Ik herinner het uit mijn eigen leven. Als ik iets wilde bereiken omdat het ‘moest’ van een ander of terwijl ik er zelf het nut eigenlijk niet van inzag, dan kreeg ik het niet voor elkaar. Koppelde ik er mijn eigen intrinsieke motivatie aan, dan lukte het wel.

Motivatie geeft niet alleen een duwtje in de rug in moeilijke tijden, het is ook de bepalende factor in het behalen van succes. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, gaat het niet langer alleen om het bereiken van een doel, maar draagt het bij aan een groter geheel. Daardoor maakt het de weg naar succes niet alleen betekenisvoller, maar ook vervullender. En lichter!

Wat maakt de juiste motivatie dan zo krachtig? Het is de emotionele brandstof die je aandrijft. Of het nu passie is voor wat je doet, de overtuiging dat je een verschil kunt maken of dat het bijdraagt aan iets groters dat je voor ogen hebt, motivatie tilt je inspanningen naar een hoger niveau.

Heel eerlijk, we hebben allemaal dagen waarop de uitdagingen zich opstapelen. Juist op die momenten komt de kracht van motivatie naar voren. Het is als een innerlijke cheerleader die zegt: "Je hebt dit al eerder overwonnen, je kunt dit nu ook."

Hoe meer positieve energie je in je doelen stopt, hoe lichter de uitdagingen onderweg zullen voelen. Zie moeilijkheden als kansen om te groeien, niet als obstakels.

Dus laten we onze persoonlijke en zakelijke intenties doordrenken met een shot motivatie en een flinke dosis positieve vibes. Leid met je hart en omarm de positieve flow. Op die manier worden niet alleen je intenties realiteit, maar is ook de weg ernaar toe de moeite waard.

----------

🔥 Als (Zelf)leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau die de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt ‘op de weg naar boven’. Die stagneren op bepaalde gebieden in hun leven. Ik help hen om op een lichtere manier in het leven te staan en succesvol te zijn, vol innerlijke kracht, rust en vervulling. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

Over de schrijver