Uitstelgedrag, heb jij daar last van?

In een eerder blog schreef ik over de vakantietijd en de noodzaak om echt rust te nemen. Dat heb ik geweten, wat een hoop reacties kreeg ik. Super natuurlijk dat het zoveel mensen aansprak en dat zovelen ook daadwerkelijk profijt hebben gehad van rust en verminderd online zijn. Heb je het nog niet gelezen? Hier kun je dat alsnog doen. 

Als de vakantie voorbij is, is het natuurlijk gedaan met de rust. Denk je… Maar ook tijdens je drukke bezigheden kun je actie ondernemen om meer gedaan te krijgen. Waardoor er meer tijd overblijft voor leuke dingen die niets met je werk te maken hebben. Hierbij een aantal waardevolle tips om je uitstelgedrag de nek om te draaien. 

Je kent het ongetwijfeld: je hebt je van alles voorgenomen, vandaag ga je hard aan de slag. Je wilt in ieder geval X, Y en Z af hebben, maar je komt er niet doorheen. En juist die ene taak die superbelangrijk is blijft liggen… Het is niet dat je niet wilt werken. Het klinkt raar, we zijn vaak bang om werk aan te pakken dat er echt toe doet, de meesten van ons zijn bang voor succes (iets om over te mijmeren op een warme zomeravond met een goed glas wijn). 

1. Denk aan de 80-20 regel van Pareto
Ook hier geldt de regel: voor de meesten van ons bepaalt 20% van je werkzaamheden, 80% van je resultaat. Bepaal welke 20% in jouw werk de grootste impact heeft en focus daarop! Hoe? Lees verder! 

2. Draai je planning om
Doe je het al, elke ochtend voordat je je dag start of liever nog de avond vantevoren een planning maken? Doe het, het helpt je productiviteit met sprongen vooruit. Het is heel menselijk om dan juist die belangrijke taak voor je uit te schuiven en er andere (minder belangrijke!) dingen voor in de plaats te doen. Nee, start met die belangrijke (en vaak lastige) taak. Anders wordt de berg om eraan te beginnen steeds groter. Bovendien kun je het maar gehad hebben. Het goede gevoel dat je aan de voltooing overhoudt, helpt je om ‘smooth’ door de rest van je to do-lijst heen te gaan. 

3. Van welke taak of activiteit heb je de grootste neiging om weg te lopen?
Dat is vaak de belangrijkste! Ik merkte in het verleden dat juist die zaken die er echt toe doen, blijven liggen en vervangen worden door ‘even dit, even dat-gedrag’. Je zou dit je uitstelgedrag-detector kunnen noemen. Merk het op bij jezelf, erken dat juist dit de belangrijkste is, lach om jezelf en doe het dan natuurlijk juist! 

4. Stop je perfectionisme!
Niets menselijks is mij vreemd, wat ik doe moet goed! Dit brengt me veel, maar aan de andere kant is dit wel de oorzaak van veel uitstelgedrag. Juist omdat het goed moet gebeuren start een perfectionist vaak niet met een belangrijke taak. Help jezelf en zet gewoon de eerste stap, nog voordat je het hele proces overziet. En uiteraard mag die eerste stap gewoon goed ;-) Blijf niet hangen in het perfectioneren van taken die helemaal niet perfect hoeven. 

5. Neem time outs
Net als dat het in je vakantietijd goed is om niets te doen (lees hier waarom),  is het ook in je drukke leven van alledag belangrijk om tijd te reserveren voor time outs. Je beste zakelijke ideeën komen als je er ruimte voor maakt in je hoofd. 

Dus in plaats van ‘belangrijke taken’ als het checken van je mail en Facebook ’s avonds en in het weekend, doe dingen die je inspireren. 

Ga lezen, bekijk die documentaire die je al zo lang wilde zien, ga naar een museum dat je op ideeën brengt. Maak op zo’n time out-moment een lijst die je erbij kunt nemen op een volgend moment, zodat je er direct in kunt duiken! Je merkt het aan mijn enthousiasme, het is ongelooflijk fijn en belangrijk om je productiviteit en daarmee je succes te laten groeien. Laat me weten waar jij tegenaan loopt, ik begeleid je er graag bij.

------

🔥 Als Leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau om op lichte wijze hun volle potentie te leven of ambities te realiseren en tegelijkertijd voluit te genieten van hun leven. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.  

Over de schrijver