Omgaan met de drukte in december, hoe doe je dat?
15 december 2022 
2 min. leestijd

Omgaan met de drukte in december, hoe doe je dat?

Wat is dat toch, tegen het einde van een jaar?
We worden onrustig.
Raken uit balans.
Laten steken vallen.

Er moet nog zoveel.
Het moet af.
Voordat de kalender 31 december aanwijst.

Je wilt het leuk vinden, de decembermaand.
Wilt genieten.
Van de lichtjes.
Van de lieverds om je heen.
En toch…Te vaak lukt het niet.

Je loopt aan tegen deadlines.
Wilt alles af krijgen.
Zonder de kantjes eraf te lopen.
Dat spreekt voor zich!

Een paar ideeën geef ik je graag mee, 
zodat je de decembermaand safe and sound doorkomt.

En onthoud: je weet het ook zelf wel. 
Er is niets wereldschokkends te bedenken.
Maar ik herinner je er graag aan.
Want ik weet het.
Juist op drukke momenten
vergeet je de simpelste dingen die je het meeste helpen…

There we go:

  1. Haal adem. Letterlijk! Als je een aantal keren per dag bewust een paar minuten lang diep ademhaalt, zul je merken dat je stress zakt. Dat je alles helderder ziet.

  2. Stel prioriteiten. Soms, als de druk oploopt, zie je door de bomen het bos niet meer. Maak een braindump door alles op te schrijven wat je nog moet doen. Alles dat in je hoofd ronddwaalt. En geef vervolgens aan met kleurtjes of met cijfers hoe belangrijk het is dat dat af komt. Zo maak je een prioriteitenlijstje voor jezelf en voorkom je overwhelm.

  3. Bouw tijd in voor jezelf, probeer een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Zorg ervoor dat je genoeg tijd vrijmaakt voor ontspanning en rust, en probeer regelmatig te ontspannen activiteiten te doen zoals sporten, mediteren of tijd doorbrengen met vrienden en familie. Juist als je vrije tijd inbouwt, krijg je je zakelijke dingen sneller voor elkaar.

  4. Leer om nee te zeggen. Het is belangrijk om je grenzen aan te geven en niet te veel hooi op je vork te nemen. Dit kan helpen om te voorkomen dat je overbelast raakt.

  5. Maak gebruik van ontspanningstechnieken. Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om je te helpen ontspannen en de stress te verminderen, zoals ademhalingsoefeningen (die ik je ook bij punt 1 noem), dansen op je favoriete muziek, luisteren naar relaxte muziek, lekker naar buiten de natuur in of meditatie.

  6. Praat met anderen over hoe je je voelt. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over hoe je je voelt en om hulp te vragen als je die nodig hebt. Dit kan helpen om je beter te voelen en om te voorkomen dat je denkt dat je er alleen in staat.

  7. Zorg voor een gezonde levensstijl. Dit betekent onder andere dat je genoeg slaapt, gezond eet en voldoende beweegt. Dit kan helpen om je beter te voelen en om stress te verminderen.

------

🔥 Als (Zelf)leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau die de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt ‘op de weg naar boven’. Die stagneren op bepaalde gebieden in hun leven. Ik help hen om op een lichtere manier in het leven te staan en succesvol te zijn, vol innerlijke kracht, rust en vervulling. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

Over de schrijver