Inzichten en nieuwe gewoonten
21 september 2015 
2 min. leestijd

Inzichten en nieuwe gewoonten

  In mijn vorige artikel 'Alleen maar doen waar je zin in hebt - hemel of hel?' schreef ik over mijn zomer-experiment en wat het met me gedaan heeft, die 2 weken van alleen maar doen waar ik zin in had. Het waren echte bewuste weken, en ik heb veel inzichten opgedaan. Ik deel hier de belangrijkste met je.  
  • ​Ik breng het blijvend in mijn systeem: het grootste deel van de tijd doen waar ik zin in heb! Ik hoor je denken “niet alles is leuk Maris, er zijn ook dingen die moeten. M’n belastingaangifte bijvoorbeeld”. Klopt! Maar je kunt wel kiezen of je de minder leuke dingen nu doet of op een ander moment. Zit je net in een creatieve flow, ben je net op je best, pak dan de activiteiten op die je ver brengen, die resultaten opleveren. En ga op dat moment dus niet je tijd verdoen met iets waar je echt geen zin in hebt. Wat ook helpt: kijk steeds naar de positieve kant. Om bij de belastingaangifte te blijven: het geeft je inzicht hoe je er financieel voor staat. En moet je veel betalen, dan betekent dat dat je veel hebt verdiend…
 
  • ‘Doen waar je zin in hebt’ geeft je veel meer energie geeft dan ‘doen wat moet’. Note to self (en note to you ;-) ): Kies dus altijd voor het ‘willen’ in plaats van 'moeten' in een actie.
 
  • Wat ik mezelf deze 2 weken ‘cadeau gegeven’ heb, is iets groots. Het lijkt zo gewoon, het is toch logisch om te doen waar je zin in hebt. Nou, voor de meeste mensen is dat niet hun natuur. Je doet veel uit gewoonte, zonder er ooit nog bij na te denken of je het leuk vindt. Ook ik deed dat. Ik heb kapitalen uitgegeven de laatste jaren om te leren over bedrijfsvoering en marketing. Maar het risico is levensgroot aanwezig dat je alle goede tips volgt en jezelf verliest. Niet meer voor ogen hebt waarom je het eigenlijk doet, dat je niet meer beziet of het wel bij je past. Je doet het omdat het verstandig is. Ik ben daar altijd kien op geweest en toch zijn er dingen ingeslopen. Nu ben ik die niet passende acties bewust aan het uitroeien, ik volg mijn gevoel. En ik zal je zeggen, dat is niet makkelijk. Regelmatig zit ik toch klem met mijn eigen gedachten. ​
 
  • Over doen wat je leuk vindt gesproken, weet je wat ik het aller allerleukste vind? Om op iets langere termijn in Zuid-Spanje te gaan wonen en op korte termijn (dit jaar) er al trainingen te gaan geven voor ambitieuze Nederlandse vrouwen (die gewoon hier in Nederland wonen en werken). De eerste training is Blossom in Spain.
 
  • De digitale detox heeft me ook in die zin veel gebracht dat ik me nog bewuster ben geworden van mijn social media-gebruik. Ik heb de Facebook-app nog niet van mijn telefoon verwijderd, maar wel helemaal achteraan geplaatst (laatste tabblad). Zodat ik dus niet meer achteloos Facebook kan aanklikken, maar er doelbewust naar toe moet scrollen. Het mooie is dat de tijd die dat kost net genoeg is om me te doen beseffen waar ik mee bezig ben. Dus doe ik het dan niet meer!
 
  • Mediteren blijft in mijn dagelijkse ritme en ik voel me daar heerlijk bij. Het geeft rust, energie, antwoorden, tijd voor bezinning. Gaaf om te zien dat steeds meer mensen zelf ook mediteren. Was het vroeger voor hippies met lange wijde gewaden, nu is het ook in de bizz-wereld enorm ingeburgerd.
 
  • Waar krijg je energie van en waar verlies je het? Hoe meer je doet waar je hart ligt, hoe beter je energievoorraad blijft. Dat is een inzicht dat ik met name achteraf heb gekregen. Sommige processen in je lichaam moeten even de kans krijgen om zich te settelen.
 
  • Genieten is zo belangrijk! Er is een tijd voor buffelen, maar zeker ook tijd voor vertragen om de leuke dingen in het leven te doen. En eigenlijk, dat buffelen om je werk af te krijgen is zoooo 2014!
  Al met al heeft het mij veel gebracht. Doe je voordeel met mijn inzichten en als je de kans hebt: doe het ook, neem die tijd! Het kan ook (wel een extra uitdaging!) tijdens je gewone werkweken.  
Over de schrijver
Reactie plaatsen