Je emoties als richtingaanwijzer
20 maart 2023 
2 min. leestijd

Je emoties als richtingaanwijzer

Je emoties, leiden ze jou of gebruik je ze als richtingaanwijzer?

Wat me opvalt in gesprekken met klanten en vriendinnen is hoeveel mensen zich laten leiden (lees: overspoelen) door hun emoties. En niet andersom, zoals het gezond zou zijn.

Emoties zijn iets bijzonders. We hebben ze allemaal, maar:
- Er zijn mensen die ze verstoppen (en er onbewust toch door geleid worden).
- Er zijn mensen die ze juist laten stromen (en er onbewust of bewust door geleid worden).
- Een minderheid van de mensen weet ze te nemen voor wat ze zijn: richtingaanwijzers.

Het zit zo:
Een emotie komt op doordat je iets meemaakt of denkt.
Of nog preciezer: het denken zit er altijd tussen. Je maakt iets mee, je hoofd beoordeelt het in een nanoseconde en bepaalt welke emotie erbij hoort. Voor jouw gevoel volledig automatisch.

Het is een impuls, het zit in je opgeslagen hoe je er automatisch op reageert. Gebaseerd op wat je eerder hebt meegemaakt of hoe je bent gewired.

De pure emotie duurt maar een paar seconden tot maximaal 2 minuten.

Maar wat er daarna gebeurt, daar gaat het om. Je hoofd gaat ermee vandoor. Je krijgt er gedachten bij. Gaat de emoties voeden. Je hoofd neemt je -zonder dat jij het in de gaten hebt- mee naar eerdere situaties waarin je iets soortgelijks voelde of wanneer je iets soortgelijks overkwam. Of naar een mogelijke toekomst. En op dat moment gaat je hoofd de emoties voeden. Je stapelt dingen op elkaar die niet bij elkaar horen. Deelnemers van mijn Retreats herkennen dit, daar heb ik het vaak over stapelen gehad. Je hoofd gooit als het ware olie op het vuur zodat het harder gaat branden.

En weet je, dit wat je je hoofd toestaat te doen is zo onnodig en geeft je zoveel onnodige pijn. Het haalt er namelijk dingen bij die niet relevant zijn op dit moment. Je verleden (wat er toen allemaal gebeurd is waarover je nu nog steeds emoties hebt) en de toekomst (dat wat je denkt dat de consequenties zijn van wat je nu meemaakt. Maar die zijn verre van zeker, dat weet je helemaal niet).

Hoe kan het anders:
Doe jezelf een lol en leer bewust te zijn. Observeer jezelf, voel in het NU wat er te voelen is en laat het daarbij. Stop je hoofd, houd jezelf bij de les, zorg ervoor dat je hoofd het verleden en de toekomst erbuiten laat.

Hoe je dat doet? Trainen! Bewust naar jezelf kijken. Opletten of je ergens in blijft hangen. En merk je dat je dat doet: zeg letterlijk tegen jezelf: “stop met deze gedachten, hierdoor maak ik het alleen maar erger”. Ga er maar eens op letten de komende tijd. Je zult merken dat er een wereld voor je open gaat.

Disclaimer: dit is iets anders dan je emoties wegstoppen! Het is enorm belangrijk dat je ze voelt, maar laat je er niet door overspoelen.

Gebruik ze als richtingaanwijzer: gebruik je emoties om te voelen of iets prettig of onprettig is. En neem stappen om de situatie te veranderen. Neem zelf de regie in plaats van je te laten leiden door je emoties en ‘het is nu eenmaal zo’.

Herkenbaar voor je? Waar ga jij dit toepassen?

(Het vervolg op deze blog lees je hier)

------

🔥 Als (Zelf)leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau die de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt ‘op de weg naar boven’. Die stagneren op bepaalde gebieden in hun leven. Ik help hen om op een lichtere manier in het leven te staan en succesvol te zijn, vol innerlijke kracht, rust en vervulling. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

Over de schrijver