Boost je humeur, je energie en je immuunsysteem

Boost je humeur, je energie en je immuunsysteem

Ai, wat zijn dit uitdagende tijden. We worden met z'n allen op de proef gesteld en weten niet waar dit heen leidt. Het grote C-spook waart rond. 

Dat is natuurlijk precies waar angst op gericht is: de onzekere toekomst. We kunnen terugkijken op eerdere pandemieën, maar weten niet hoe het deze keer gaat lopen. En dus schieten we collectief in angst. Die zich uit in verlamming, paniek, sluiting van zaken, hamsteren, pessimisme. 

Ik meng me niet in de discussie wat nodig is en wat onzin. En ik hoop oprecht dat het jou en je geliefden niet treft, in welke vorm dan ook. 

Waar het mij wél om gaat is hoe jij, wij, ermee omgaan. Ik zie veel mensen die volledig in de angst schieten. Zich laten verlammen. Noodscenario's uitvoeren. Maar is dat het beste wat je kunt doen? Ik ben ervan overtuigd dat het ook anders kan. 

Je hebt namelijk altijd een keuze:
Kies ik voor angst, laat ik me daarin meeslepen?
Of kies ik voor liefde, kracht, positiviteit, vertrouwen? 

Angst is de fantasie van iets dat niet bestaat maar wat je verwacht dat op je af zal komen. Het kán gebeuren, maar grote kans dat het anders loopt. 

Weet je nog: "Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, maar wat nimmer op komt dagen" - Joost van den Vondel. 

Angst verzwakt je immuunsysteem, waardoor je de kans juist groter maakt dat je besmet raakt. Of op een andere manier geraakt wordt. Het egoïsme wat ontstaat (bijvoorbeeld door het hamsteren) wakkert ook weer angst en andere niet-positieve gevoelens aan. 

Kies je er juist voor om vanuit kracht en liefde naar deze (en elke) situatie te kijken, dan ontstaat er vertrouwen, opent er een veld van mogelijkheden en krijg je juist inspiratie. 

Daarmee help je dus jezelf om je niet te laten belemmeren, we creëren met elkaar dit positieve veld zodat we ook met elkaar de energie omhoog kunnen tillen. En dat is precies wat nodig is! 

Makkelijker gezegd dan gedaan? Tuurlijk. Je onbewust laten meeslepen zonder zelf verantwoordelijkheid te nemen is altijd makkelijker. 

Maar is dat ook wat je wilt? Ik denk dat jij het beste wilt voor jezelf, de mensen om je heen en zelfs de wereld. Dan ben je het verplicht om jezelf bij je lurven te pakken, je niet te laten meeslepen door collectieve angst maar zelf het heft in handen te nemen. 

Wat kun je doen? 

Je afvragen wat je denkt:
Bewustwording. Is het reëel wat ik denk of gebaseerd op speculaties?
Is het doemdenken dat me verlamt?
Focus je op wat er allemaal mis zou kunnen gaan?
Helpt het me, voel ik me er fijner door? 

Let op je antwoorden, is het angst en negativiteit?
Stop er dan acuut mee. NU!
Focus je op wat er wel kan, hoe je iets kunt wijzigen aan het oorspronkelijke plan zodat het wél kan doorgaan. En op wat je wilt in plaats van wat je niet wilt. 

Je afvragen wat je zegt:
Wakker je angst bij anderen aan door mee te gaan in de speculaties of kies je ervoor om vanuit vertrouwen met jezelf en anderen te spreken? Ook dingen die jij grappig bedoelt maar met negatieve bewoordingen zijn niet handig. 

Je afvragen wat je doet:
Laat je je verlammen? Schiet je op slot? Of focus je op wat er wel kan?
Op positiviteit? 


Ik heb een aantal ideeën voor je om je humeur, je energie en je immuunsysteem te boosten: 

- Doe boodschappen voor een ander
- Stuur berichtjes met positiviteit
- Mediteer: breng je hoofd tot rust en kom in het NU
- Ga naar buiten, lekker de natuur in
- Neem een paar keer per dag tijd om een paar minuten heerlijk diep in- en uit te ademen
- Luister naar vrolijke en positieve muziek en nog leuker: dans!
- Kijk naar films met vrolijke of liefdevolle thema's
- Ruim je huis op, dat klaart lekker op
- Mest je kledingkast uit en maak het klaar om weg te geven aan vriendinnen of onbekenden
- Doe spelletjes
- Eet veel vitamine C (in de vorm van fruit, maar supplementen kunnen geen kwaad)
- Eet gezond, veel groenten en fruit en kijk of je vlees en lactose kunt laten staan
- Drink veel water of groene thee
- Pak dingen aan die al zolang zijn blijven liggen
- Slaap extra uurtjes (die Spaanse siesta is zo gek niet!)
- Maak dat fotoboek waarmee je terugdenkt aan positieve herinneringen
- Accepteer dat iets nu niet kan (ga niet aan je gevoel voorbij maar voel je er even rot over en kies dan om je erbij neer te leggen ipv te blijven mokken). En focus je op wat wel kan en wat je wel hebt. 

Je focus op liefde en vertrouwen is zo belangrijk in deze tijd. Neem je benodigde maatregelen, maar focus op een snelle oplossing, op gezondheid en op liefde. 

Daarmee red jij het, daarmee redden we het samen. Uit angst en verlamming worden geen vaccins en andere oplossingen geboren, wel uit vertrouwen, hoop en liefde. 

Stay safe, zorg goed voor jezelf en je naasten en leef vanuit liefde en vertrouwen! En enkele mooie resultaten van deze hele ellende: voel de verbondenheid ("we zitten met z'n allen in hetzelfde schuitje", "wat kan ik doen voor anderen?"), vertrouwen en liefde. Even pas op de plaats maken. 

Liefs, Maris 

Ps. Hier in Spanje woon ik natuurlijk in het Corona-gebied ten top. Het hele land is volledig afgesloten. Maar wat een supermooi initiatief voor artsen en verpleegkundigen die met gevaar voor eigen leven de zieken verzorgen: gisteravond om 22.00u een applaus vanuit de ramen en balkons in heel Spanje. Kippenvel! En tranen van ontroering. Wat een prachtige uiting van verbondenheid. Je ziet het op mijn facebook.

-------------------

🔥 Als Leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau om op lichte wijze hun volle potentie te leven of ambities te realiseren en tegelijkertijd voluit te genieten van hun leven. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

Over de schrijver