De 8 elementen van een echte leider

Een echte leider herken je direct wanneer zij of hij een kamer binnenloopt. Toch? Maar waardoor eigenlijk? Ze trekken automatisch de aandacht doordat ze een zekere uitstraling hebben, die maakt dat ze opvallen. Ze hebben invloed en zijn meestal communicatief sterk. Natuurlijk heeft een echte leider macht, maar het is juist niet de macht die van een leider, een echte leider maakt. Hier lees je de 8 eigenschappen die een echte leider bezit.


1. Echte leiders zijn authentiek

Je ziet en hoort dat een echte leider geen toneel speelt. Ze zijn transparant, zeggen waar het op staat zonder ergens omheen te draaien. Gedragen zich zoals ze zijn, zonder zich te conformeren aan hoe ze denken dat anderen hen graag zien.

2. Echte leiders hebben visie

Een leider is een visionair. Ze zien het grote plaatje voordat een ander het ziet en ze voeren hun afdeling of organisatie strategisch langs dat pad.

3. Echte leiders plaveien de weg voor anderen, zodat zij succesvol kunnen zijn

Sterke moreel is het bijproduct van organisaties die geleid worden door een leider met charisma. Iedereen wil immers z’n werk goed doen, als je het gevoel hebt dat je wordt gewaardeerd. Echte leiders belonen hun medewerkers, vooral hen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken, en willen het potentieel in iedereen naar boven halen. Ze voelen zich niet bedreigd, sterker nog, ze leiden graag mensen op zoals ze zelf zijn. Verantwoordelijkheid delen maakt het werk immers een stuk makkelijker!

4. Echte leiders zijn integer

Ze hebben het te druk voor spelletjes of om dingen te zeggen die ze niet menen. Echte leiders zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Een man een man, een woord een woord. En ze verwachten hetzelfde van de mensen om zich heen. Ze weten dat business vanuit integriteit leidt tot een sterke, eerlijke en langdurige samenwerking.

5. Echte leiders voegen betekenis toe aan hun werk

En dan bedoel ik aan hun eigen werk, maar ook aan dat van hun medewerkers, de hele organisatie dus. Als je weet waarom je iets doet, maakt het je werk leuker en gemakkelijker. Werk dat niet alleen leuk is maar ook betekenis heeft, laat een stijging van de productiviteit zien. Niet alleen wordt er harder gewerkt, ook beter. Alle reden dus om ‘meaning’ toe te voegen aan je werk.

6. Echte leiders hebben zelfvertrouwen

Ze hebben zelfvertrouwen zonder ‘haantjes’ te zijn. Ze nemen snel de juiste beslissingen, lossen problemen adequaat op en denken opbouwend kritisch. Mocht een beslissing minder goed uitpakken, dan nemen ze ook zelf de verantwoordelijkheid op zich en schuiven niet af.

7. Echte leiders dienen

Een echte leider heeft geen groot ego, maar is juist menselijk en vindt het belangrijk om het beste voor het bedrijf en zijn mensen te doen. Zo iemand is ambitieus voor het bedrijf, niet zozeer voor zichzelf. Je herkent zo’n leider wellicht uit het boek Good to great van Jim Collins als een ‘Level 5 leider’. Ze werken mee, handen uit de mouwen als het nodig is. Mooie motivatie voor hun mensen.

8. Echte leiders communiceren vanuit verbinding

De belangrijkste eigenschap waardoor leiders kunnen dienen is dat ze oprecht verbinding maken met hun medewerkers. Vanuit die verbinding weten ze waar de behoeften van hun mensen liggen, zodat ze kunnen (mee)werken aan het vervullen daarvan.

Hoe ver kom jij, ben je zo’n leider? Welke aspecten beheers je en op welke ‘scoor’ je minder goed? Ik ga er graag met je over in gesprek. Kijk bij 'aanbod' voor de verschillende coachingsmogelijkheden. Of plan hieronder een gratis kennismakingscall.

------

🔥 Als (Zelf)leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau die de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt ‘op de weg naar boven’. Die stagneren op bepaalde gebieden in hun leven. Ik help hen om op een lichtere manier in het leven te staan en succesvol te zijn, vol innerlijke kracht, rust en vervulling. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

Over de schrijver