Hoe je vanuit een vol hoofd in Flow komt
01 maart 2017 
3 min. leestijd

Hoe je vanuit een vol hoofd in Flow komt

Merk je dat je hoofd soms zo vol zit dat er niks meer bij kan? En merk je ook dat er dan veel te weinig uit je handen komt? Tijd voor actie!

Vanochtend liep ik in het bos. Heerlijk! Regelmatig doe ik dat, om mijn gedachten te laten wapperen, alle kanten op, om ze vervolgens te kunnen loslaten. Mijn hoofd leeg te maken. Om weer bij mezelf te komen en inspiratie op te doen. En tot nieuwe inzichten te komen.
 
De enorme bomen slingerden heen en weer boven mijn hoofd, de wind speelde met ze. Met af en toe de voorjaarszon op hun kruinen. En op mijn gezicht. Het inspireerde me om dit blog te schrijven. 

Meebewegen met wat er gebeurt

Dat is precies wat bomen doen, meebewegen met wat gebeurt, ze kunnen niet anders. Ze vinden er niets van, bewegen mee en herpakken zich. Geen pleidooi trouwens om met alle winden mee te waaien. Wel voor 'Go with the flow!'. Prachtige metafoor, die bomen. Weet je wat ik heb ervaren? Dat als ik meega met wat zich aandient, mee ga in wat de bedoeling is voor mij, dan stroomt het. Dan vloeien teksten zo uit mijn toetsenbord, dan gaan gesprekken en telefoontjes precies zoals ik dat had gewild. Verzet ik me bewust of onbewust, vind ik er iets van, komt er een oordeel over mezelf/iets/iemand naar boven of houdt het me bezig welk oordeel een ander er wellicht over heeft? Dan blokkeert alles. Als een dam in het water die de stroom tegenhoudt.


Herken je dat bij jezelf? 

Heb jij van die momenten waarop alles lijkt te lukken en andere momenten waarop alles tegenzit?   Ga dan eens bij jezelf te rade wat de dam is die jouw stroom tegenhoudt. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

  • Welke gedachten zitten me in de weg?
  • Wat vind ik van mezelf als ik dit doe?
  • Waar ben ik bang voor als ik dit doe (of niet doe)? Iets wat iemand anders zou kunnen vinden?

Zeker weten dat het je helpt om 'jouw dam' te achterhalen. Je wordt je namelijk bewust van wat zich in je binnenste afspeelt. Je beseft dat je hoofd er met je vandoor gaat. En dat je niet vanuit je eigen (positieve) kern bezig bent.
 Leven vanuit je kern, dat is voor mij in contact staan met jezelf, met je intuïtie, met je hart. Waar je echt bij jezelf bent. Al die gedachten die door je heen schieten, al die oordelen, die trekken je juist weg van die inspiratie, weg van het stromen.

Jan Bommerez over Flow

Het deed me denken aan de boeken van Jan Bommerez over Flow. Ik heb ze verslonden en ik lééf ze. Ik heb ze er nog eens bij gepakt. Een paar van zijn teksten:

"Flow is -heel in het kort- een staat van moeiteloosheid waarbij je toegang hebt tot je ruimer (creatief) potentieel."

"In flow worden dingen en mensen op bijna magische wijze naar je toegetrokken. Bovendien doe je in flow precies dat wat het juiste is op een moment."

"De weg naar de top loopt via het centrum. Het zijn jouw beperkende overtuigingen en negatieve emoties die jou uit je krachtcentrum weghouden."

Hoe kom je in Flow? 

Als je moeiteloos en gelukkig wilt leven en alles wat je doet wilt laten stromen, is het allerbelangrijkste om jezelf te leren kennen, zodat je vanuit je echte innerlijke kracht kunt leven. Dat betekent ook het ontdekken van de patronen en beperkende gedachten die je tegenhouden. Door die patronen ontstaat namelijk angst. Angst voor iets dat waarschijnlijk nooit gaat gebeuren… Maar het houdt je wel tegen om een gelukkig leven te leven.
 
Het gaat om bewust leven in het nu vanuit positiviteit (liefde) en stoppen met leven waarbij angst je (onbewuste) drijfveer is.

Hoe is dat voor jou?

Hoe sta jij in je leven? Hoe regelmatig ben je in flow of juist eruit? Wat doe je en hoe voel je je als je in een lekkere positieve stroom bent? Op welke gebieden van je leven laat jij je van je pad af brengen? Waar heb je allerlei oordelen over? Wanneer vliegen de beperkende gedachten door je hoofd zodat je niet bereikt wat je wilt bereiken? Beantwoord deze vragen eens voor jezelf en dan...


Hoor ik graag van je! Vertel me

  1. Hoe zorg jij ervoor dat je in FLOW komt?
  2. Waar laat jij je van je pad brengen ('jouw dam') en op welke gebieden voel je de positieve stroom?


Stuur me gerust je antwoorden in een e-mail. Super als je dat doet, jouw antwoorden en inspiratie helpen anderen om tot inzichten te komen. En om nieuwe moedige acties te nemen. Thanks voor het lezen en voor je reactie, ook namens hen!

-----

🔥 Als (Zelf)leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau die de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt ‘op de weg naar boven’. Die stagneren op bepaalde gebieden in hun leven. Ik help hen om op een lichtere manier in het leven te staan en succesvol te zijn, vol innerlijke kracht, rust en vervulling. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

Over de schrijver