Nu is het tijd voor jou!
23 december 2015 
2 min. leestijd

Nu is het tijd voor jou!

Hoe vaak doe jij dat eigenlijk, tijd vrijmaken voor jezelf? En dan niet om uitgebreid met een vriend(in) te kletsen of naar een film op tv te kijken. Nee, tijd om over jezelf na te denken. Over hoe het echt met je gaat. Wat er fijn was de afgelopen tijd, wat er minder fijn was, maar ook wat je hebt bereikt en wat je hebt laten liggen. 

Je kunt het doen voor verschillende gebieden in je leven, zowel zakelijk als prive. Het einde van het jaar is daar natuurlijk een ultiem moment voor, maar het is ook super om het elk kwartaal of zelfs elke maand te doen. Of elk jaar op je verjaardag, wat heeft dit levensjaar je gebracht? En wat verwacht je van het volgende? 

Wat ik een fijne manier vind, is het beantwoorden van vragen. Ze leiden me door de evaluatie heen, zodat ik me alleen maar met de antwoorden hoef bezig te houden. Het is bovendien zo makkelijk om je te laten afleiden, weg te dromen en je uit de flow te laten halen. 

Nog iets anders, waar zeker wij vrouwen een handje van hebben, is om meer nadruk te leggen op wat er allemaal niet goed was dan op alle mooie positieve dingen, die er ook waren. Als je vragen hebt om te beantwoorden, help je jezelf om alle facetten de revue te laten passeren

Weet je wat trouwens fijn is? Om er niet alleen over na te denken, maar ook je gevoel aan te spreken. Zo worden je antwoorden dieper en heb je er meer aan.   

Waarom zou je evalueren?
Je hele jaar staat bol van de acties en bezigheden. Sommige doordacht, andere doe je in de stroom van alledag. Stilstaan bij de acties, resultaten en gevoelens waarmee je blij bent geeft je de mogelijkheid om het te herhalen, er meer van te doen. En het geeft je energie voor de momenten die minder fijn zijn. Misschien kom je erachter dat je zelfs trots bent op jezelf om wat je allemaal gedaan en bereikt hebt. 

Terugkijken op acties, resultaten en gevoelens waarmee je minder blij bent geeft je de mogelijkheid om ermee aan de slag te gaan, het anders te doen de komende tijd

Zowel de prettige als minder prettige uitkomsten van de evaluatie zijn voor mij de basis voor het bijstellen van mijn doelen en het daaraan koppelen van acties. 

Kijk je nooit terug, dan ontneem je jezelf de kans om te leren. 

Maak de keuze om jezelf (in je priveleven en je werk) te evalueren en vervolgens aan het werk te gaan met datgene waar je niet blij mee bent. Voor je eigen geluk en balans! 

Als je er klaar voor bent om echt iets te veranderen in je leven, omdat je er last van hebt of omdat je voelt dat het stukken beter kan, dan is het nieuwe jaar daarvoor een supermoment. Je lift mee op de energie van de hele wereld. 

Heb jij het gevoel dat je gelukkiger, succesvoller en met meer innerlijk vertrouwen wilt leren leven en werken? Bijvoorbeeld omdat je er genoeg van hebt dat je niet vanuit je volledige kracht werkt? Of omdat je merkt dat je steeds tegen dezelfde dingen aanloopt in je samenwerking met anderen en daardoor niet alles uit jezelf, je project en/of je team haalt? 

------

🔥 Als Leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau om op lichte wijze hun volle potentie te leven of ambities te realiseren en tegelijkertijd voluit te genieten van hun leven. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.  

Over de schrijver