Essentieel voor je geluk

In je dagelijkse drukke leven kun je wel eens uit het oog verliezen wat nou echt belangrijk voor je is. Ken je het verhaal van de professor en de grote glazen pot? Geniet!

Een professor stond in de collegezaal om filosofieles te geven. Hij had een aantal voorwerpen voor zich liggen. Toen de les begon, nam hij zonder iets te zeggen een hele grote, lege glazen pot en vulde deze met grote glazen knikkers tot er geen een meer bij kon. De professor vroeg vervolgens aan zijn studenten of de pot nu helemaal vol was. “Ja, zo te zien wel”, antwoordden ze.

Toen nam de professor een bak met kiezelsteentjes en kiepte deze in de pot. Hij schudde lichtjes met de pot en de kiezelsteentjes rolden in de open ruimtes tussen de grote knikkers. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was. “Ja, zo te zien wel”, antwoordden ze.

De professor pakte nu een doos met schelpenzand en goot deze leeg in de pot. Natuurlijk vulde het zand alle ruimte op tussen de grote knikkers en de kiezelsteentjes. Opnieuw vroeg hij of de pot nu vol was. De studenten antwoorden met een unaniem “ja”.

De professor dook onder zijn bureau en hij haalde twee koppen koffie tevoorschijn die hij leeggoot in de pot. De hele inhoud verdween in de pot en de koffie vulde de lege ruimte tussen het zand. De studenten begonnen te lachen.

“Kijk mensen", zei de professor, “deze pot is een metafoor voor jullie eigen leven.

  • De grote knikkers staan voor de allerbelangrijkste dingen in het leven: je partner, je familie, je kinderen, je vrienden, je gezondheid en je passies. Alle dingen die je leven zin geven, ook als al het andere er niet meer zou zijn.
  • De kiezelsteentjes zijn de andere dingen die belangrijk voor je zijn: je werk of je bedrijf, je huis, je auto e.d.
  • Het zand is al het andere, de kleine dingen.”

 
Hij vertelde door: ”Als je het zand als eerste in de pot doet, is er geen plaats meer voor de kiezelsteentjes of voor de grote knikkers. Zo is het ook in jouw leven. Als je al je tijd en energie besteedt aan kleine, onbelangrijke zaken, dan heb je geen ruimte meer voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn.”

“Besteed aandacht aan de dingen die essentieel zijn voor je geluk. Speel met je kinderen. Ga lekker naar buiten, het bos in of naar het water. Neem je partner gezellig mee uit eten. Pak die hobby van een paar jaar geleden weer op. Lees de boeken die je al lang wilde lezen. Er is altijd ergens wel een gaatje tijd om het huis te poetsen, laat dat niet je prioriteit zijn. Zorg eerst voor de grote knikkers, de dingen die echt het allerbelangrijkste voor je zijn. Bepaal je prioriteiten, de rest is alleen maar zand.”

Eén van de studenten stak zijn vinger op en vroeg waar de twee koppen koffie voor stonden. De professor lachte: “Ik ben blij dat je het vraagt. Ik wil daarmee alleen maar weer eens aangeven dat, hoe vol je leven ook mag zijn, er altijd wel een plekje is om samen met een vriend een kop koffie te drinken.

Wat een gave les! Je kunt dit verhaal natuurlijk ook op je werkende leven betrekken. Vaak is het zo fijn om de kleine dingen te doen, dat streept zo lekker weg op je to do-list. Helaas ook een van mijn zonden… ;-)

Moraal van het verhaal: kijk goed naar wat je sneller en vooral directer naar je verlangen en je gewenste resultaat brengen, zakelijk en privé. Wat maakt een wezenlijk verschil in je leven? Start met die grote knikkers en laat het daarna vullen met die lekkere ‘wegstreep-werkzaamheden’. Geniet enorm van je werk en je privé-leven!

----

🔥 Als (Zelf)leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau die de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt ‘op de weg naar boven’. Die stagneren op bepaalde gebieden in hun leven. Ik help hen om op een lichtere manier in het leven te staan en succesvol te zijn, vol innerlijke kracht, rust en vervulling. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

Over de schrijver