De geheimen van de zee

Een team van wetenschappers heeft de relatie tussen gezondheid en contact met de zee bestudeerd voor het project BlueHealth. Weet je wat ze ontdekten? De zee en haar geluid zijn transformerend. Ondermeer doordat het onze cortisolspiegels (stresshormoon) verlaagt en ons rust geeft. Daardoor krijg je zoveel rust en energie als je aan zee bent. Ook alleen al het observeren van de zee leidt tot verschillende specifieke reacties in je hersenen, waardoor je je tevreden en gelukkig gaat voelen.

Positief gevoel

De onderzoekers ontdekten namelijk dat de resonantie van de zee je prefrontale cortex stimuleert. Dat is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor onze emoties en persoonlijke reflectie. Op zo’n manier dat onze hersenen ervoor zorgen dat we onszelf beter leren kennen en we ons emotioneel goed en positief gaan voelen.

Meer zuurstof

Daarnaast absorbeert ons lichaam negatieve ionen die de zee uitzendt, waardoor onze moleculen zich aanpassen en we meer zuurstof opnemen. Tegelijkertijd maken we meer serotonine aan, waardoor gevoelens van angst en onzekerheid afnemen en we ons vrediger en positiever voelen.

Zelfvertrouwen

Volgens gespecialiseerde sites is er een andere studie die dit onderzoek zou bevestigen, waar ze zelfs hebben gesuggereerd dat het geluid van de zee ons zou herinneren aan de hartslagen die we voelden toen we nog in de baarmoeder waren. Hierdoor voelen we meer vertrouwen en bescherming.

Beter dan chocolade

De studie wees ook uit dat de warmte van de zon op onze huid, gecombineerd met het geluid van de zee, ons endocriene systeem positief beïnvloedt. Dat is het systeem dat ondermeer zorgt voor endorfine, het stofje dat je gelukkig maakt als je chocolade eet - maar dan in andere hoeveelheden.

Zo gaaf, de geheimen van de zee. Wat kan ik daarvan genieten, jij?
Ongelooflijk wat de natuur voor ons doet, de invloed die het heeft op je geluksgevoel, je mind en je lichaam.

Misschien denk je nu 'Leuk voor jou Maris, dat jij daar aan zee woont en werkt. En gebruik kunt maken van die geweldige krachten van de zee. Maarwhat’s in it for me?'

Goed dat je ’t vraagt! Daar heb ik over nagedacht.

1. Ten eerste nodig ik je natuurlijk graag uit om het zelf te komen ervaren hier in Malaga (Zuid-Spanje), ik begeleid je graag in je persoonlijke ontwikkeling. Tijdens het 1:1 coachingsprogramma Path to Inner Excellence, alle aandacht alleen voor jou. Juist doordat je helemaal weg bent van thuis en werk kun je intensief de diepte in waardoor je razendsnel en blijvend transformeert.

2. Is het nu niet het moment om bezig te zijn met je persoonlijk leiderschap of past het nu niet in je planning, geniet dan aan zee van een heerlijke vakantie of weekendje weg. Laat de energie van de zee bij je binnenkomen terwijl je alleen of met iemand die je lief is naar de golven kijkt.

------

🔥 Als Leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau om op lichte wijze hun volle potentie te leven of ambities te realiseren en tegelijkertijd voluit te genieten van hun leven. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

Over de schrijver