Dankbaar voelen, het hoe en waarom
17 maart 2024 
2 min. leestijd

Dankbaar voelen, het hoe en waarom

Een idee dat je veel rust brengt én veel positieve energie: je dankbaar voelen. Vroeger dacht ik dat dat iets heel ‘sufs’ was, jij misschien ook? Inmiddels weet ik wel beter. Het levert je heel veel op.


Focus op wat er goed is
Door je dankbaar te voelen focus je op wat er goed, mooi en fijn is in je leven. Ook al zijn er dingen of situaties, zeker in deze tijd, uitdagend of minder fijn, er zijn ook altijd voldoende dingen om je dankbaar voor te voelen. Groot of klein. En juist dát helpt je om de minder fijne dingen beter te handelen. Je shift direct je energie naar een hogere frequentie.


Paar keer per dag dankbaar
Kijk ’ns of je een paar keer vandaag (en beter nog: elke dag) kunt stilstaan bij wat er fijn is in je leven, bij waar je blij of dankbaar voor bent. Hoe vaker je merkt dat je focust op dingen die niet fijn zijn, hoe vaker je tegengeluid mag geven door je gelukkig en dankbaar te voelen voor mensen, dingen, situaties, belevenissen waar je daadwerkelijk een happy gevoel van krijgt.

By the way, ik heb het niet over faken he. Dat je jezelf voor de gek zou houden door dat waar je niet happy mee bent, te bestempelen als iets waar je wél happy mee bent. Dat bedoel ik zeker niet.


Positief slapen – maak het concreet
Ik houd van concrete tools, daarom stel ik je het volgende voor:
Spreek met jezelf af dat je 4 weken lang elke avond voordat je gaat slapen 3 dingen opschrijft waarvoor je dankbaar bent. Op die manier ga je positief slapen en denk je niet meer aan wat er niet goed is en niet goed ging vandaag. Je gaat het merken in je positiviteit en je slaapkwaliteit!


Verschil in energie is enorm
Dankbaarheid is zo’n krachtige tool om je leven in eigen hand te nemen, beter om te gaan met angst of verdriet en om juist meer te krijgen van waar je blij mee bent. Ik kan je nog veel meer vertellen over wat het met je doet, zo gaaf.

Groot en klein
Waar je dankbaar voor bent kunnen trouwens kleine en grote dingen zijn, van een glimlach van een onbekende tot een mooi gesprek of een belangrijk zakelijk resultaat. Je zult zien dat je, als je eenmaal schrijft, in een soort flow terecht komt en je steeds meer te binnen schiet.

Wat ik hierboven schrijf werkt nog beter als je het opschrijft, het niet alleen in je hoofd doet. Waarom? Omdat het dan nóg echter is, je kunt het met meerdere zintuigen in je opnemen. En ook omdat je het kunt nalezen op een moment dat er dingen tegenzitten of je gewoon niet lekker in je ‘hum’ zit.

Notitieboek
1. Pak of koop een mooi notitieboek wat je speciaal voor je ‘Moments of Gratefulness’ gebruikt. Zo houd je de energie zuiver. En neem een fijne pen.

2. Maak vervolgens een lijst met waar je vandaag dankbaar voor bent. Dat kun je doen door elke dag te beginnen met “Ik voel me dankbaar en gelukkig voor…”. Of door gewoon te starten met schrijven, wat voor jou het fijnst werkt. Begin met minimaal 5 dingen per dag.


Veel succes! Ik wens je ongelooflijk veel mooie dankbare momenten toe!

En natuurlijk, wil je meer weten? Loop je over, heb je teveel op je bord en lijkt het je onmogelijk om in jouw situatie je dankbaar te voelen, kun je het wel bedenken maar laat je gevoel je in de steek? Plan een vrijblijvende call in mijn agenda,  ik kijk graag met je mee.

---------

🔥 Als (Zelf)leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau die de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt ‘op de weg naar boven’. Die stagneren op bepaalde gebieden in hun leven. Ik help hen om op een lichtere manier in het leven te staan en succesvol te zijn, vol innerlijke kracht, rust en vervulling. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

Over de schrijver