De kracht van vrouwelijk leiderschap: Authenticiteit

De kracht van vrouwelijk leiderschap: Authenticiteit

In een wereld waar leiderschap vaak draait om cijfers, ego, concurrentie en het veroveren van de top, wil ik een ander perspectief met je delen.

Er zijn namelijk veel leiderschapscoachingstrajecten die zich juist richten op het ‘monopoly- en strategospel’. Het oude leiderschap is nog te vaak leiderschap vanuit het ego. Het is leiden, puur vanuit ratio, mind, analyse. Al gauw onbewust gebaseerd op angst, overleven of tekort. En daar geloof ik niet in, ik wil het graag met je hebben over een ander soort leiderschapscoaching.

Voor vrouwen op senior- of directieniveau is leiderschap namelijk niet alleen een kwestie van targets en strategieën. Voor mij begint leiderschapsontwikkeling met zélfleiderschap en authenticiteit.

Authenticiteit is de sleutel tot vrouwelijk leiderschap op senior- of directieniveau. Het draait om jouw kracht als vrouw en jouw vermogen om jezelf te zijn in een wereld waar conformiteit soms lijkt te worden beloond. 

Heb lef, omarm je vrouwelijke kwaliteiten, stel vragen, wees kwetsbaar en creëer een omgeving waar mensen graag met je willen werken. Dát is de essentie van authentiek vrouwelijk leiderschap.

Jouw reis naar authentiek leiderschap begint met zelfliefde en zelfexpressie. Vanuit die authentieke basis kun je je ambities realiseren en anderen inspireren om hetzelfde te doen. 

Laten we dieper ingaan op wat dit betekent en waarom het de sleutel tot succes is.

1. Authenticiteit als kracht
In de zakelijke wereld wordt authenticiteit steeds belangrijker en waardevoller. Leiderschap begint niet met het overnemen van oorspronkelijk mannelijke eigenschappen of grote carrièresprongen. Het begint met zelfleiderschap, met jou als individu. Je bent uniek, en dat is je grootste kracht. Authentiek leiderschap gaat over zijn wie je bent en het omarmen van je eigen kwaliteiten en waarden.

2. Jij maakt het verschil
Er is behoorlijk wat concurrentie, of je nou leidinggevende, manager of ondernemer bent. Daarom is het cruciaal om je te onderscheiden. Authentiek leiderschap draait niet om KPI’s, cijfers of concurrentie. Het gaat niet om het overtreffen van anderen. Het draait om jou als persoon, om het omarmen van jouw unieke vrouwelijke kwaliteiten. Wie ben jij? Wat is jouw unieke kracht? Authenticiteit komt naar voren wanneer je jezelf durft te zijn, ongeacht de verwachtingen of patronen die je hebt aangeleerd. Het gaat erom jouw innerlijke kracht te ontdekken en te omarmen.

3. Van rolmodellen tot authentieke leiders
Leiderschap betekent niet simpelweg het volgen van bestaande rolmodellen. Wat nog steeds vaak mannen zijn… En veel eigenschappen van mannen en mannelijk leiderschap passen niet bij ons. Het gaat juist om het vinden van jouw innerlijke kracht en het inspireren van anderen. Als je je authentieke zelf durft te zijn, trek je mensen naar je toe. Mensen willen met je werken omdat ze je inspirerend vinden, leuk vinden, omdat ze je bewonderen en vooral omdat ze je als een authentieke leider zien. 

Authenticiteit komt naar voren wanneer je vragen durft te stellen, je kwetsbaarheid durft te tonen en openstaat voor anderen. Als je jezelf toestaat om authentiek te zijn, ben je niet alleen een leider, maar een bron van inspiratie voor anderen.

4. Leiderschap met vrouwelijke kracht
Waarom zou je voor deze benadering kiezen? Omdat het draait om jouw persoonlijke reis. Je bent een goed mens, slim, intelligent, hardwerkend en gedreven. Je hebt het niet nodig om anderen te overtroeven, hebt geen maniertjes nodig om met een ander om te gaan. Je hoeft alleen maar jouw eigen kracht te ontdekken en die naar boven te brengen

——

🔥 Als Leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau die de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt ‘op de weg naar boven’. Die stagneren op bepaalde gebieden in hun leven. Ik help hen om op een lichtere manier in het leven te staan en succesvol te zijn, vol innerlijke kracht, rust en vervulling. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

Over de schrijver