Heb je het druk of voel je je druk?

Ontdek het verschil én wat je eraan kunt doen

Je hebt vast ongelooflijk veel dingen te doen. Privé (je huishouden, sociale contacten, eventueel partner, kids, familie), zakelijk en (als er eventueel iets over blijft) wil je ook nog wat tijd aan jezelf besteden. Ik ken maar heel weinig mensen die dat niet ervaren.

Brandjes blussen
Voel je dat je de hele dag aan het brandjes blussen bent? Ben je druk maar voel je je aan het eind van de dag zelden of nooit voldaan? Wil je dingen bereiken maar heb je de tijd en energie niet om het voor elkaar te krijgen? Lees dan gauw door.

Heb ik het druk of voel ik me druk?
Wat ik mezelf in zo’n situatie altijd afvraag is of ik het daadwerkelijk zo druk heb of dat ik vooral de druk in mijn hoofd voel. Ik durf met je te wedden dat het in het merendeel van de gevallen het laatste is. Je voelt je overspoeld door wat er allemaal moet in je leven. De vertaling daarvan is: ‘ik stel onvoldoende prioriteiten, ben onvoldoende aan het plannen’.

Maakt het verschil?
Het vervelende is dat we vaak onbewust druk zijn met dingen die niet het verschil maken. Druk met dingen die er niet of weinig toe doen en je niet dichterbij het leven brengen waar je naar verlangt.

Tijdvullers
Hoeveel uren per dag ‘verdoe’ je door je social media te checken, je uit je concentratie te laten halen door berichtjes op je telefoon? TV, Netflix? Het nieuws of de sociale media checken op nieuws? Het zijn tijdvullers die je nergens brengen. Wat zou er gebeuren als je bewuster met je tijd omgaat, als je prioriteiten zou stellen? Je bezig houdt met dingen die je verder brengen in je leven?

Stof tot nadenken… Iets dat ik zeker weet, je houdt tijd over en zult een minder opgejaagd gevoel hebben.


Hoe je er nog concreter mee aan de slag kunt

Ik heb 2 praktische tips voor je:

1. Maak regelmatig een braindump vanuit je hoofd
Voel je je overspoeld? Maak een tabel, geschreven of getypt. in 1 kolom zet je alle projecten, taken en verplichtingen die in je opkomen. Zet een wekker, schrijf niet langer dan bijvoorbeeld 10 minuten. Snelkookpan!

In een andere kolom geef je aan welke prioriteit het heeft (A, B, C of bijvoorbeeld goud, zilver en brons). Keep it simple. Eventueel kun je er een extra kolom aan toevoegen, waarin je zet hoeveel tijd de uitvoering kost.

Zo’n dump helpt je om de warboel uit je ‘systeem’ te halen, zodat je hoofd leger is. En jij niet keer op keer dezelfde to do’s afloopt in je hoofd. Bovendien heb je weer zicht op wat echt belangrijk is voor je om te doen en wat wel even kan wachten.


2. De matrix

Ken je ‘m, de matrix van Eisenhouwer? Misschien wel. Maar leef je er ook naar? Kijk, dit is ‘m:Met behulp van deze tabel kun je je projecten, taken en verplichtingen makkelijker prioriteren. Kijk bijvoorbeeld terug naar de afgelopen week. Wat heb je gedaan, waar in het kwadrant zou je alles wat je gedaan hebt plaatsen?
Kijk dan naar je agenda en to do’s voor de komende week. Plaats alle acties en afspraken die je hebt in de kwadranten van de matrix.

Wat valt je op? Needless to say dat het wijs is als de meeste van je taken in de bovenste helft zitten (belangrijk). Hoe meer je je hiervan bewust raakt, hoe meer je ervoor kunt zorgen dat je geen brandjes meer hoeft te blussen (linksboven) maar dat je het ingepland hebt en zo alle tijd hebt om het voor de deadline af te hebben.

Zo creëer je meer innerlijke rust én houd je tijd over voor dingen die er tussendoor flitsen, zonder stress.


Samengevat:

  • kijk of je het écht druk hebt of dat je het vooral druk hebt in je hoofd
  • dat waar je je tijd insteekt, maakt dat het verschil of zijn het vooral tijdvullers?
  • maak je hoofd leeg door een braindump te maken: gooi alles uit je hoofd op papier en prioriteer ’t
  • bekijk je taken en to do’s met de matrix van Eisenhouwer voor je en deel je taken in.


Ps. Nog even dit: Merk je dat je hoofd zelfs te vol zit om echt profijt te halen uit dit artikel? Boek dan een Call met me. Ik kijk graag met je mee hoe jij je hoofd en leven uit de knoop kunt halen en meer innerlijke rust en energie kunt gaan ervaren. Hier lees je er alles over en plan je direct in mijn online agenda.

------------------------------------

🔥 Als (zelf)leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau die de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt ‘op de weg naar boven’. Die stagneren op bepaalde gebieden in hun leven. Ik help hen om op een lichtere manier in het leven te staan en succesvol te zijn, vol innerlijke kracht, rust en vervulling. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

Over de schrijver