"Het is gelukt, ik ben veel dichter bij mezelf gekomen"

Willy Sietsma - Kies voor jezelf bij narcisme

Ik merkte dat ik vastliep, vooral in succes krijgen op zakelijk gebied, doordat ik me liet regeren door angsten, door beperkende overtuigingen. Ook wilde ik een extra boost geven aan mijn traject om weer zachter te worden. Eerst was ik zacht, heb me weggecijferd, over me heen laten lopen, daarna hard. Ik zocht balans.

 

Bijna had ik me laten tegenhouden om niet mee te gaan door het gebrek aan geld, gecombineerd met de gedachte wat anderen ervan zouden vinden als ik ga en dat ik dan later geen geld meer blijk te hebben… Maar mijn gevoel maakte me duidelijk dat het heel belangrijk was om te gaan. Zelfs in de angst om geld – na al “ja” te hebben gezegd – kwam de gedachte boven dat het de beste keuze ooit is.

 

En ja, het is gelukt, ik ben veel dichter bij mezelf gekomen. Heb de bevestiging gehad dat de balans hard – zacht een heel eind gevorderd was en hier heb ik daar nog een extra zet aan gegeven. Ik voel me meer en meer mezelf en mag er van mezelf zijn. Het aparte is dat ik juist dacht dat ik alleen hard naar buiten was, maar uit oefeningen blijkt dat ik juist ook heel hard naar binnen was, hoge eisen aan mezelf stelde.

 

Ik ben me nu aan het focussen op lichter en vrijer in het leven te staan, me te richten op positieve zaken en mijn verlangens. Niet langer het braafste meisje van de klas dat leeft naar ‘hoe het hoort’, maar die gaat leven naar hoe het goed voelt voor mij. Het hoeft steeds minder perfect – een weg die al was ingezet, en die ik nu nog meer volg – niet voor mezelf, en niet voor de mensen om me heen. Het gaat om hoe het voor me voelt. Ik durf die gevoelens ook meer en meer uit te spreken. Veroordeel mensen bijvoorbeeld niet meer om hun tekortkomingen. Ze mogen er zijn zoals ze zijn, net als ik.

 

Wat ik het meest waardevol vind ik dat ik een aantal dagen alleen maar met mezelf hoefde bezig te zijn, met mijn groei en ontwikkeling. Even niet zorgen, niet koken – maar genieten van heerlijk eten! -, geen huishouden, geen werk. En dat in combinatie met Spanje, het reizen, het land, het landhuis, het eten, het strand, de zee, jouzelf Mariska en alle persoonlijke extra’s die je voor ons had en deed. Maar ook de wisselwerking met de medecursisten, het uitstapje naar Malaga, al die dingen maakten het plaatje compleet. Intensief werken aan jezelf met een vakantiegevoel!

 

Ik wil ook iets zeggen over jou,  jij begeleidt de reis, de training, heel ontspannen en heel professioneel. Je loodst ons door de stof heen, over begane en onbegane paden, en laat ons die ervaren, waarbij, als iemand even afdwaalt of niet meer verder kan, ruim voldoende aandacht is om terug te keren, te herstellen, te groeien en verder te gaan. Je onthoudt wat iedereen zegt en komt er, daar waar van toepassing, op terug. Met het noemen van de namen van kinderen, partners etc waardoor het heel persoonlijk, warm en liefdevol is.

 

“Als je het Blossom in Spain Retreat zou aanbevelen bij anderen, wat zou je dan zeggen” vroeg ik aan Willy:

Ik heb Blossom in Spain ervaren als een geweldige reis in mijn persoonlijke groei. Even los van alles wat moet, alleen maar werken aan mezelf, samen met de andere cursisten, onder de persoonlijke, warme en deskundige begeleiding van Maris. Alles mocht er zijn. We hebben gelachen en gehuild, gewandeld, gedanst, gek gedaan, serieus geweest, genoten van het eten, van de wijn, Malaga leeg gekocht, zijn door jou verwend met allerlei leuke spullen en nog veel meer. Als ik terug denk, denk ik aan de warmte onderling, de steun, het begrip, de feedback, de eye-openers en de inzichten, met soms pijn, maar vooral groei. Het was intensief werken aan mezelf met een vakantiegevoel!