" Ik ben opnieuw uit Malaga teruggekomen als een ander mens, relaxed en gesterkt in mijn overtuigingen"

Carola van Laerhoven

Net als vorig jaar ging ik 3 intense dagen door de “wasstraat” bij Maris als vervolg op mijn Intensive van vorig jaar. Dit traject duurt overigens ook weer een half jaar, want na Malaga hebben we nog iedere 3 weken een online call om alles in daily (business) life te laten beklijven.


De korte samenvatting van vorig jaar: we hebben gewerkt aan het laten zakken van mijn ijzeren gordijn. De transformatie was opzienbarend, zowel voor mijzelf als mijn omgeving. Maar je smelt een ijskap niet in een uur of in 3 dagen, zelfs een jaar later zijn er echt nog wat restverschijnselen van m’n oude gedrag. Daar richtte het programma zich dit jaar op, in mijn pad naar inner excellence zoals het 1 op 1 programma heet bij Power to Blossom. Als zelfstandig ondernemer heb ik geen leidinggevende die me stuurt en vormt, dus daarom mag Maris deze 3 dagen per jaar exclusief “de baas spelen” in de ontwikkeling van mijn vrouwelijk leiderschap. 


Het traject startte ook dit jaar weer met een gedegen voorbereiding online en kreeg in Malaga het thema “Wil je gelijk of geluk?” als startpunt. Ik laat me namelijk nog te vaak en te snel naar mijn zin verleiden snelheid te maken in mijn projecten, om te laten zien wat ik kan en waar ik voor sta. Hierdoor ga ik ongemerkt aan dingen voorbij, ook aan mijn personal brand. Best bijzonder als je zelf de stelling naleeft van “Van snel komt meestal stront”. Ai ai ai….

En toch gebeurde het me helaas weer. Daarom hebben we gewerkt aan deze valkuil door te kijken naar een manier om als professional juist vanuit rust, zachtheid en vrouwelijke kracht overeind te blijven. Uiteraard op een manier die bij mij past, zonder in te boeten op wie ik ben als persoon. Vertrouwend op mijn capaciteiten en kennis, zonder mezelf te verliezen vanuit haast en bewijsdrang. Want juist als je snel en licht hysterisch gaat, straal je geen vrouwelijke kracht en leiderschap uit en schiet je je doel voorbij.


Ik ben opnieuw uit Malaga teruggekomen als een ander mens, relaxed en gesterkt in mijn overtuigingen. Een vrouwelijke professional die weet waar ze voor staat en vanuit die overtuiging meer ruimte en tijd maakt voor rust en verbinding met mezelf en anderen. Want alleen reis je snel, samen kom je altijd verder. Dit is voor mij nu gelukkig geen goedkoop tegelspreukje meer, maar ik ga het nu ook echt doen. Met ruimte voor dialoog houd je elkaar scherp en krijgt de inhoud de kans te evolueren vanuit ieders kennis en bijdrage aan het geheel. Naast een betere inhoud ontstaat bovendien verbinding, omdat de ander zich gehoord voelt en een podium krijgt in het resultaat. Uit deze verbinding ontstaat positiviteit en verdwijnen ego gedreven zaken als sneeuw voor de zon.


Sinds Malaga merk ik dat ik vanuit mijn vrouwelijke zachte kracht sta in het team waarmee ik werk en daarbuiten. Kwetsbaarheid is namelijk niet voor pussies, maar biedt juist de ruimte voor gezamenlijke groei, innovatie en ontwikkeling. Hierbinnen kun je samen heel mooi werk neerzetten. En daar word ik oprecht heel gelukkig van! Ik hoef dus geen gelijk meer, doe mij maar geluk.