5 belangrijke stappen naar meer zelfliefde
06 november 2023 
3 min. leestijd

5 belangrijke stappen naar meer zelfliefde

Wat denk jij?
Kunnen we niet allemaal wat meer zelfliefde gebruiken?
Zelfliefde

Ik vond het vroeger zo’n suf woord
Bloemetjesjurken, geitenwollen sokken... Dat werk.

Maar nee, onzin!

Ik ben me er meer en meer in gaan verdiepen
En het is ook tijdens mijn Path to Inner Excellence-trajecten een super belangrijk onderdeel

Van jezelf houden
Is namelijk essentieel voor een gelukkig en vervullend leven.

Het is onmogelijk om er echt voor anderen te zijn
als je jezelf niet op waarde schat en niet op de 1e plaats zet.

Merk jij dat je
  • jezelf te vaak bekritiseert, negatief over/tegen jezelf praat?
  • te vaak voelt dat je niet (goed) genoeg bent?
  • blijf je jezelf maar vergelijken met anderen?

Dan kan jouw liefde voor jezelf ongetwijfeld een oppepper gebruiken.

Ben je er klaar voor
om dichtbij jezelf te zijn
te leven en te werken vanuit innerlijk vertrouwen en authenticiteit?

Ik heb 5 waardevolle stappen voor je
Om je te helpen bij het verkrijgen of vergroten
van je zelfliefde.


5 belangrijke stappen naar meer liefde voor jezelf:

1. Stop met oordelen
Hoe vaak vind je iets (negatiefs) van jezelf of van een ander. En zeg 'ns eerlijk: hoe blij word je daarvan? Het brengt je niets om steeds te focussen op wat er niet goed is, het haalt je energie naar beneden. Houd het voor de grap eens een dag bij, turf een streepje elke keer als je een oordeel hebt over jezelf of een ander wat niet ter zake doet. Bewustwording is de bron van transformatie...

2. Neem vaker rust
Bouw rust in, in je drukke schema. Neem de tijd om af en toe stil te staan bij jezelf. We zijn zo gewend om te rennen en te vliegen, waardoor we en masse te weinig zuurstof binnen krijgen. Zet de wekker op je telefoon een paar keer op een dag, stop met het werk waarmee je bezig was en haal een paar keer heerlijk diep adem. Het geeft je letterlijk lucht, je kunt beter nadenken en je gaat ervaren dat je stresspeil daalt.

3. Wat zijn jouw behoeften?
Beantwoord deze vraag eens heel eerlijk voor jezelf: Hoe vaak houd je rekening met de behoeften van een ander en hoe vaak maak je werk van je eigen behoeften? Als je bent zoals de meeste vrouwen schieten die van jezelf er nogal eens bij in... Heel erg om je te beseffen dat die van een ander blijkbaar belangrijker zijn... Mooi vervolg op tip 2: kijk op die momenten van rust eens naar binnen en voel waar je nu, op dit moment behoefte aan hebt. Kun je eraan voldoen, doe dat! Lukt dat nu niet, maak dan de bewuste keuze om het op een ander moment wél te honoreren.

4. Heb je zelf de regie in handen of voel je je (te vaak) slachtoffer?
Kies ervoor om zelf de regie over je leven te nemen en blijf niet hangen in wat er niet lukt. Of in wat je zou zijn 'aangedaan'. Zelf 100% de verantwoordelijkheid nemen over je leven geeft zoveel voldoening! Niet alles wat er in je leven gebeurt heb je zelf in de hand. Wél hoe je ermee omgaat. Het is heel goed om jezelf de ruimte te geven om je emoties te voelen. Maar blijf er niet in hangen. Ontdek waar je het allerliefst naar toe wilt met je leven en zet stappen om dat te bereiken.

5. Ontdek waar je jezelf blij mee maakt en doe dat vaker
Er gebeuren altijd dingen in je leven waar je niet blij van wordt, daar ontkomen we niet aan. Maar weet je dat het leven bedoeld is om leuk en moeiteloos te zijn? Ken je dat gevoel van flow, dat je de tijd vergeet en er schijnbaar vanzelf enorm veel uit je handen komt? Je slingert er regelmatig uit, maar kijk eens of je jezelf er steeds weer in terug kunt brengen?

Idee: Maak een lijst met dingen die je een fijn gevoel bezorgen. Variërend van een specifieke afspeellijst in iTunes of Spotify, een bepaald geurtje dat je opspuit, een foto waar je hele fijne herinneringen aan hebt tot een stuk chocola van je favoriete merk of het telefoonnummer van die vriendin die je altijd zo aan het lachen maakt. Grijp die lijst als (je denkt dat) het leven tegenzit en help jezelf terug naar de flow! (Je weet toch dat je geluksgevoel na de aankoop van die te dure schoenen of nieuwe sjaal ook maar van korte duur is he ;-)

Ik gun het je van harte, een leven vol liefde voor jezelf. En ik gun het de mensen om je heen net zo hard! Onthoud: hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je ontspannen en gelukkig bent met jezelf, hoe meer je uit te delen hebt aan de mensen om je heen.

With love,
Maris


Ps. Heb je de 20 ideeën voor meer zelfliefde al gedownload? Dat doe je hier

------

🔥 Als Leiderschapscoach en -mentor begeleid ik vrouwen op senior- of directieniveau die de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt ‘op de weg naar boven’. Die stagneren op bepaalde gebieden in hun leven. Ik help hen om op een lichtere manier in het leven te staan en succesvol te zijn, vol innerlijke kracht, rust en vervulling. Meer weten? Plan hier je vrijblijvende call.

 

Over de schrijver