Jose Perez-Arendsen

Jose Perez-Arendsen
Projectleider

Maris weet als geen ander je een spiegel voor te houden, zonder dat het belerend of vervelend is. Ik heb bereikt dat ik (eindelijk!) effectief communiceer met meerdere schakelstanden. Terwijl ik toch mezelf ben gebleven.

Meer schakelstanden in mijn communicatie

Ik ben begonnen met mijn coachingstraject bij Maris omdat ik meer schakelstanden wilde hebben in mijn communicatie. Ik ben opgegroeid in Rotterdam en ben vrij direct in mijn communicatie. Anders gezegd: ik heb een aan- en een uitstand. Ik merkte in mijn werk dat dit niet bij iedereen goed viel. Ook kwam daardoor de boodschap niet altijd over zoals ik dat bedoelde en konden mensen niet altijd overweg met mijn directheid.

 

Ik communiceerde niet op een handige manier

Ik besefte zelf wel dat ik niet altijd op een handige manier communiceerde, maar ik wist niet goed hoe ik dit kon veranderen zonder mezelf en aan echtheid te verliezen. Om verder te komen in je carrière is het van belang om je manier van communiceren aan te kunnen passen aan de persoon waarmee je communiceert. Dat was voor mij dan ook de reden dat ik op zoek ging naar een coach.

 

Concrete aanpak, goede klik en vertrouwen

Vanuit mijn werkgever kreeg ik een coachingsbureau toegewezen. Na een tweetal sessies voelde ik geen klik. De gesprekken bleven wat zweverig en werden weinig concreet. Ik ben toen zelf op zoek gegaan naar een andere coach. Uiteindelijk kwam ik bij Maris terecht, ik kende haar vanuit mijn opleiding aan de Open Universiteit. Na een intakegesprek heb ik voor haar gekozen. Belangrijkste redenen hiervoor waren haar concrete aanpak, de klik die we hadden en het vertrouwen dat ik in haar had vanaf het eerste gesprek.

 

Spiegel: confronterend maar niet belerend of vervelend

Maris weet als geen ander je een spiegel voor te houden, zonder dat het belerend of vervelend is. Daarnaast laat ze je m.b.v. verschillende oefeningen nadenken over je manier van communiceren en ze reikt je tools aan om je communicatie effectiever en met meerdere schakelstanden te maken.

 

Feedback aan mijn collega’s

Wat ik heel waardevol vond, was de 360 graden feedback die we bij mijn collega’s hebben gevraagd. Maris weet een omgeving te creëren waarin mensen zich vertrouwd voelen om feedback te vragen. Daarnaast formuleert ze haar vragen en opdrachten heel concreet, zodat je direct weet wat je ermee kunt in de praktijk.

 

Eindelijk kom ik over op de manier zoals ik het zelf wil

In de loop van mijn coachingstraject merkten collega’s (maar ook mijn partner) dat er in mijn manier van communiceren wezenlijk iets was veranderd. Ook besefte ik zelf dat ik eindelijk overkwam op de manier die ik wilde. In het begin van het traject ben ik heel bewust bezig geweest met de verandering en heb ik regelmatig bij anderen getoetst hoe ik overkwam.

 

Mijn manier van communiceren is wezenlijk veranderd

Inmiddels is mijn coachingstraject afgerond en merk ik dat mijn ‘nieuwe’ manier van communiceren steeds meer automatisme wordt. Het blijft werken, maar je ziet snel het resultaat. Ik communiceer nu effectiever en pas mijn manier van communiceren aan aan degene tegenover me. Waarbij ik mijn echtheid en directheid niet ben verloren. Als klap op de vuurpijl heb ik mede door mijn coachingstraject promotie gemaakt.

 

Blijf niet proberen om het zelf op te lossen!

Ik kan iedereen aanbevelen die tegen soortgelijke issues aanloopt om hier vooral niet zelf mee te blijven zitten. Ik heb echt te lang gedacht het zelf te kunnen oplossen, maar een ander kan juist vaak veel beter zichtbaar maken hoe jij handelt. Maris heeft dat voor mij gedaan. Bedankt!