Hoe jij je gesprekspartner overtuigt

Hoe jij je gesprekspartner overtuigt

Een heerlijke zonnige dag, lekker warm maar niet te heet, op een mooi plekje aan de kust. In Senegal kan het behoorlijk warm zijn, maar aan de kust is het prima vertoeven. We lopen over een smal paadje, langs wat struiken en opeens hoor ik iets ritselen. Ik kijk goed, nog een keer en nog een keer wat beter en opeens zie ik wat het geritsel veroorzaakt: daar zit een kameleon op een tak. Geen wonder dat ik ‘m niet direct zag: wat is dat beest supergoed in het aannemen van de kleur van zijn omgeving!

Parallel met het mooie beest
Ademloos heb ik een tijdje staan observeren en meteen daarna kwam er een mooie parallel in me op: de parallel tussen de kameleon en het jezelf overtuigend profileren bij verschillende doelgroepen. Tijdens trainingen vragen deelnemers me regelmatig: “Maar hoe doe ik dat dan, me aanpassen aan mijn gesprekspartner en toch mezelf blijven? Want ik wil me niet anders voordoen dan ik ben”. Het antwoord dat ik dan steevast geef: “Door te ‘kameleonnen’!”

Verkeerde scène van een film
Ken je dit: je bent in gesprek met iemand en je hebt het gevoel dat je op dat moment in de verkeerde scène van een film terecht bent gekomen. Je hebt geen aansluiting met je gesprekspartner, het klikt totaal niet. Jullie manier van communiceren past niet bij elkaar.

Frustratie
Dat levert je ongetwijfeld frustratie op, het gesprek loopt niet zoals je wilt, je behaalt niet het resultaat waarmee je naar buiten had willen gaan. Misschien had je gedacht er een mooie opdracht uit te kunnen halen of wilde je het advies waarvan je zelf volledig overtuigd bent over de bühne brengen. Niet gelukt dus!

Het beste uit ieder gesprek halen
Ik kan me voorstellen dat je uit ieder gesprek het beste wilt halen, je zo goed mogelijk passend wilt presenteren. Zodat je een band opbouwt met je gesprekspartner, een van de belangrijkste voorwaarden om succes te behalen.

Observeer je gesprekspartner en bereik wat je wilt
Wat kun je doen om dat te bereiken? Kijk goed naar de kameleon en leer van ‘m. Hij blijft zichzelf, behoudt zijn vorm, alleen zijn kleur verandert. Dat is nou precies wat jij ook kunt doen. Gebruik het ‘praatje pot’ aan het begin van je gesprek als thermometer voor hoe je gesprekspartner is en hoe hij of zij communiceert. Is het een rustig persoon of juist enthousiast, flink volume in de stem of juist zachter, spreekt ze in beelden of heel feitelijk, hoe zit hij aan tafel, wat gebeurt er met de handen? Blijf jezelf, maar observeer je gesprekspartner en ga met jouw manier van doen en van spreken een stukje richting zijn of haar ‘kleur’. Dat is wat ik ‘kameleonnen’ noem!

Jouw resultaat
Ik ben erg benieuwd wat het je gaat opleveren om op deze manier met je gesprekspartner om te gaan. Heb je een spiegel nodig, wil je weten welke indruk je maakt op degene tegenover je en wil je werken aan bijvoorbeeld je gunfactor? Neem dan contact met me op. Klik hier als jij je optimaal vanuit je eigenheid wilt profileren.

 

Vergeet niet:

1. Dit artikel te delen. Help je vrienden en relaties door ze op dit artikel te wijzen. Klik hieronder op een of meer social networks van je keuze en laat het ze weten!

2. Een reactie te plaatsen. Welke tips heb jij om je gesprekspartner te overtuigen? Heb je een vraag of opmerking? Laat hieronder je reactie achter en deel het met Power2Blossom en je mede-lezers.Nooit meer dit soort inspiratie missen?

Ontvang mijn blogs rechtstreeks in je inbox. Over mindset, zelf de regie over je leven nemen, intuïtie, creëren van balans.

(afmelden wil je niet, dat beloof ik je. Maar het kan altijd met 1 simpele klik).
Stuur het me svp!
Mariska
close-link